náklonová fota nejen z Masarykova okruhu..


Nová technologie ochrany hlavy - SuperSkin

25.09.2009 11:19

Helma, kterou vymyslel britský lékař Kenneth Philips, přináší pro ochranu hlavy podobný pokrok, jako byl téměř před sto lety přechod z kožených přileb na skořepinovou technologii.


Jak funguje klasická přilba?

 

Jejím úkolem je rozložit náraz a pokud možno se přitom nezdeformovat, nebo nerozlousknout. Tato technologie je výhodná při kolmém nárazu (například při ráně kladivem), ovšem při nárazu pod jinými úhly má výrazné nedostatky.

 

V čem je technologie superskin tak převratná?

 

Na pevné skořepině helmy je vrstva speciálního gelu, uzavřeného v pevné membráně schopné během patnácti milisekund zvětšit až osmkrát svůj povrch. Pokud se Vám dostane helma do ruky poznáte ji lehce tím, že pod tlakem Vašeho prstu směrem do strany se povrch skutečně deformuje. Tímto prokluzem membrány po pevné skořepině při nárazu na pevný podklad se zabrání okamžitému roztočení hlavy, které bývá častou příčinou vnitřních poškození mozku, takzvaného „střihového traumatu“ (odborně „intracereberálního střihu). V běžném životě nás před podobným poškozením chrání naše vlastní kůže. Klouže po lebce a tím zajišťuje ochranu vnitřním orgánům.

Představení doktorem Kennethem Phillipsem

Co se děje v hlavě?

 

Mozek není v hlavě pevně uložen. Plave v mozkomíšním moku uvnitř dutiny vytvořené lebečními kostmi. Je kolem něj spousta plen, cév, nervů, které jsou přirostlé na různých místech. Zrychlení při rotaci hlavy, ke kterému dochází při jiném než kolmém nárazu v klasické helmě, způsobí také rotaci mozku, který může přetrhat cévy, nebo nervy. Často tak následně dochází k vážným zraněním vlivem krvácení do mozku.

 

Pár čísel

 

Před tím, než firma Lazer koupila pro příštích patnáct let tuto technologii, bylo dvacet let výzkumu týmu doktora Phillipse – který jako lékař ze svého pohledu technologii navrhl a následného testování ve státních ústavech ve Spojeném království, Španělsku a ve Francii. Bylo zkoumáno 253 nehod motocyklistů, přičemž se ukázalo že v 60% byl rychlý rotační pohyb přímou příčinou vážného poranění hlavy.

 

Bylo ověřeno, že technologie superskin tlumí mechanické účinky rotačního zrychlení až o 50% a tím o 67% snižuje riziko poškození mozku vlivem intercerebrálního střihu.

 

Pokud jste se pro novou technologii nadchli a hledáte, kde takovou helmu sehnat, možná Vás trošku zklame, že zatím není dostupná pro integrální helmy. Potěšující zprávou však je, že bude cenově přijatelná, protože helmy typu Lazer Rider Super skin se dají od jara tohoto roku sehnat za cenu kolem pěti tisíc korun. Otázkou je, jak s cenou zamává poměrně složitá aplikace membrány na integrální helmy.

—————

Zpět