náklonová fota nejen z Masarykova okruhu..


Třetí den a doplnění referencí z pohledu jezdců

15.06.2009 20:49

Slunce. Konečně!

Koukáme trochu nedůvěřivě, ale během dne se ukazuje, že až na neutuchající ledový vítr nás příroda přece jen vzala na milost.

Borci si konečně mohou užít trochu poježdění. Před obědem zvládnou dvakrát volný terénink, dostávám instrukce, kam mám jít fotit a vzhledem k naddimenzovanému prostoru na mých CF kartách, které měly vystačit na čtyři dny, si mohu dovolit trošku experimentovat a vyzkoušet si "dobré rady" které jindy neriskuji, protože nemám tolik času k pobytu na obslužce a chci klukům přivést co nejvíve alespoň relativně ostrých fotek... Snažím se přilepit na dvorního fotografa ActionBiku Pixela, což mu naštěstí nevadí a dokonce mě vezme na skútr a ukáže mi pár dobrých míst. Což byl záměr, takže se raduji a odmítám další ježdění po obslužce v prospěch záběrů pro SRAnDisty..

174 - Mip

 

125 - Dawe

183 - Jirik83

729 - Alex před Bóžou (Michal Drobný :-D)

Tenhle okruh je opravdu rájem pro fotografy. Můžete být blízko dráhy, v drátěných plotech jsou okýnka, kudy můžete prostrčit foťák, navíc díky svému uložení na rovině nabízí krásná panorámata, je zajímavý i předěly mezi jednotlivými částmi dráhy, kde jedou závodníci mezi kužely. Má několik variant pro různé příležitosti, které se změní prostě přenesením kuželů.

Jezdí se na něm v protisměru hodinových ručiček, takže gumy z Brna sjeté převážně vpravo se dají celkem s úspěchem použít.

První zatáčka za startem je opravdu masakr. Když jí borci prolítávali schovávali kolena, aby s sebou nevzali kužely. Pokud některou z kritických zatáček přepálíte, má to tu výhodu, že můžete projet prostě rovně po okruhu pro závody na 2 míle a napojit se dál na trati..

Jezdili jsme 4,3 km dlouhou variantu pro motorsport, další varianta má 3,2 km:

okruh lze přestavět ještě následovně:

Nevýhodou je vzhledem ke stáří okruhu - pouhých 9 let - je poměrně rozbitý povrch s hupy a propadlinami, takže se stále více dotazů ze strany jezdců obrací na Kubu Smrže a Michala Drobného alias Bóžu, kteří zde platí za hlavní poradní sbor ohledně "správné" stopy.

Výhodou a krásou okruhu mimo adrenalinových úseků daných prostředím (klopené zatáčky, kužely, obezděná cílovka, vysoké nad dráhu nahnuté ploty a obří tribuna), je také stavba trati, kde se střídají rychlé zatáčky s technickými úseky. dawe naznal, že dlouhé táhlé zatáčky poskytují velký potenciál pro zlepšování a tak se už nyní těší na další návštěvu..

Pár záběrů z prostředí cílovky:

Z této rovinky se nalítává do zatáčky vytyčené kužely. Můžete si dovolit trošku riskovat, protože když nedáte brzdy, ještě stále máte šanci přejet rovně. I přesto se v této zatáčce hodně padá...je to jedna z těch "na srdce" a Mip s Dawem správně spekulovali, že se dá projet v opravdu velké rychlosti..

foto pixel

Před obědem si vychutnávám dvě místa k focení doporučená od Pixela a plánuju si harmonogram polední pauzy tak, abych se stihla vrátit včas na trať a využít slunečného počasí k pořízení dalších fotek. Stojím u dráhy tak, že nevidím, jak Mip v zatáčce za nejdelší rovinkou právě v té chvíli padá, odváží ho sanitka a zle poškozenou motorku asistenční služba.. Když v nevědomosti dojdu zpět do boxů, Mip už uklidňuje kluky, které jeho odjezd z trati náležitě vyděsil. Sanitka zde odveze prostě každého, i kdyby skákal a mával, že je vše v pořádku. Za toto si Lausitz u nás připisuje další bod. Když se trošku uklidníme, jdeme obkouknout motorku. Mip má vše nahráno na Onboard kameře a nemůže si vysvětlit, co jeho pád způsobilo. Na závěr se shodujeme, že mu při ostrém brždění do zatáčky zřejmě praskl rám. Podrobnosti i s vyjádřením Mipa najdete v jeho racing koutku.

Mip pak po zbytek akce motorku rozebíral, aby si ušetřil domácí práci. Dawe jel ještě ten den závod, ale tak nějak si myslel, že jede na 7 kol. A ono ne a ne to skončit:-D. V jedenáctém kole mu začal docházet benzín. Naštěstí ho v tu chvíli čekalo už jen jedno kolo a tak zdárně dojel, avšak propadl se ze třetího místa na šesté, takže jsme dostali alespoň kšiltovku pro vzpomínku. I když nevím, jestli bude Dawe rád vzpomínat :-D

Tenhle den se tedy poněkud nevydařil....pokud někdo víte o novém rámu, nebo bouračce s nepoškozeným rámem za dobrou cenu, dejte nám pls vědět....

—————

Zpět